Δημοσκόπηση Αρθρων

Είναι ενδιαφέροντα τα άρθρα;
 

Αριθμός Επισκεπτών

Σήμερα21
Χθές46
Αυτή την εβδομάδα279
Αυτό τον μήνα1065
Σύνολο64705
Μέλη 0
Επισκέπτες 1
Now Online
-

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους
Εκτύπωση

Αντιβίωση και οδοντιατρική

Χημειοπροφύλαξη είναι η χορήγηση αντιβίωσης πριν ή/και μετά την αιματηρή οδοντιατρική πράξη, όπως η εξαγωγή ή η καθαρισμός της πέτρας, που σκοπό έχει την προληπτική φύλαξη του οργανισμού του ασθενή από μόλυνση. Το στόμα αποτελεί μια ανοιχτή κοιλότητα που έχει άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο οδοντίατρος χορηγούσε αντιβίωση προληπτικά σε ασθενείς με προβλήματα στη καρδιά όπως πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, τεχνητές βαλβίδες, συγγενείς καρδιοπάθειες κτλ. Η λογική χορήγησης αντιβίωσης πριν από καθορισμένες οδοντιατρικές πράξεις ήταν να προλάβουμε την βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα ή τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, δηλαδή την αποίκηση βακτηρίων στον καρδιακό μυ, που έχει ως αποτέλεσμα την φλεγμονή του μυ και κατ’ επέκταση την αλλοίωση των καρδιακών τοιχωμάτων.

Οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ομοσπονδίας

Την 1η Ιανουαρίου 2008 η Αμερικάνική Καρδιολογική Ομοσπονδία (http://www.americanheart.org/) δημοσίευσε στο περιοδικό της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (http://jada.ada.org/) καινούρια πρωτόκολλα και κατευθύνσεις προς τους οδοντιάτρους σχετικά με τη χορήγηση προφυλακτικής αντιβίωσης (The Journal of the American Dental Association (JADA): Prevention of Infective Endocarditis: Guidelines from the American Heart Association (January 2008) ). Σύμφωνα με τις έρευνές τους, αναφέρεται ότι το ρίσκο της λήψης των αντιβιοτικών φαρμάκων για χημειοπροφύλαξη όσο αφορά αλλεργικές αντιδράσεις και ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριδίων είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη που προσφέρει στον ασθενή.

Επίσης, οι επιστήμονες δεν βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα προκαλείται από οδοντιατρικές πράξεις. Θεωρούν ότι είναι πιθανότερο να προκαλείται από μικρόβια που προϋπάρχουν στο στόμα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος με το βούρτσισμα ή τη χρήση του οδοντικού νήματος.

ΔΕΝ προτείνεται χημειοπροφύλαξη με αντιβιωτικά σε ασθενείς με:

Πρόπτωση μιτροειδούς

Ρευματική καρδιακή νόσο

Νόσο διγλώχινας βαλβίδας

Αορτική στένωση με αποτιτανώνσεις

Συγγενείς καρδιακές νόσους όπως π.χ. η υπερτροφική μυοκαρδίτιδα

Επίσης, να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τα παλιότερα πρωτόκολλα (American Heart Association SBE Guidelines- JAMA 1997;277:1794 ) ΔΕΝ χορηγείται προφυλακτική αντιβίωση σε ασθενείς με:

Λειτουργικά ή «αθώα» φυσήματα της καρδιάς.

Ιστορικό επέμβασης bypass
Μεμονωμένη μεσοκολπική επικοινωνία
Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης για αποκατάσταση μεσοκολπικής, μεσοκοιλιακής επικοινωνίας.

Προτείνεται χημειοπροφύλαξη σε ασθενείς με:

Τεχνητές καρδιακές βαλβίδες

Ιστορικό ενδοκαρδίτιδας

Κυανωτική καρδιακή νόσο

Επεμβάσεις στην καρδιά με τεχνητά μέσα για ένα εξάμηνο από την επέμβαση

Καρδιακά μοσχεύματα που έχουν δημιουργήσει βαλβιδικά προβλήματα

Σε περίπτωση που έχετε κάποια από τις παραπάνω παθήσεις και  καλό θα ήταν, εκτός του οδοντιάτρου σας, να ενημερώσετε και τον καρδιολόγο σας, καθώς αυτός γνωρίζει ακριβώς την πορεία της ασθένειας σας και μπορεί να ενημερώσει, αλλά και να κατευθύνει τον οδοντιατρο σας, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο και ασφαλέστερο σχέδιο θεραπείας για την περίπτωση σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκρύπτετε την κατάσταση της υγείας σας από τον οδονίατρό σας.


Επιστροφή στο μενού των ερωτήσεων 

Apostolos Kerazoglou

Apostolos Kerazoglou

StartCounter


 

Νέα δημοσιευμένα άρθρα